Forsiden Program Formål Tilmelding Links Kontakt Referater


Mellem frygt og håb

i en coronatid

Lektion 2

Lørdag 9. APRIL 2022  kl. 9.00-12.00

Den 8. dødssynd – hvor meget er et menneske værd?


Ole Hartling, overlæge, tidl. formand for Etisk Råd.


Det hører til tilværelsens hovedsynder at betragte sit medmenneske som en ting. Med afsæt i bl.a. etikken udfolder Ole Hartling hvorfor. De syv dødssynder var i middelalderens kristendom en samlet betegnelse for hovedsynderne: hovmod, griskhed, utugt, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab.
I bogen ’Den 8. dødssynd’ føjer Ole Hartling en 8. dødssynd fra vores egen tid til rækken: tingsliggørelse. Igennem bogens 10 kapitler belyser han områder, hvor mennesket ikke betragtes som en jævnbyrdig skabning, men som en ting, som et middel, som noget der kan/skal håndteres. Det kommer der et brutalt, magtgennemsyret og alt for rationelt menneske- og livssyn ud af. Men mennesker er ikke ting, og vi må fjerne os fra tingsliggørelsen for at give medmenneskeligheden plads.
Ole Hartling (f. 1946) er specialist og dr. med. i klinisk fysiologi og nuklearmedicin, overlæge ved Vejle Sygehus og adjungeret professor ved Roskilde Universitet. Han har haft mange tillidsposter og blandt andet fra 2000-2007 været medlem af Det Etiske Råd (formand 2003-2007), og har gennem årene været forfatter og medforfatter af artikler og bøger indenfor lægevidenskab, sundhedspolitik, filosofi og etik og været flittig deltager i den offentlige debat. Han modtog Rosenkjærprisen i 2008.Balslev Forsamlingshus, Granlyvej 1, 5592 Ejby


Find vej

PROGRAM 2021-22

Klik her for printervenlig version af programmet (Pdf)

Tilbage